Law School Discussion

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - dusya4

Pages: [1] 2 3
1
Law School Admissions / NU and admissions portfolio - anybody???
« on: January 05, 2007, 06:25:03 PM »
I got an email informing me that an admissions portfolio will be send to me via FedEx in about a week. Anyone else got the same email? 

2
Law School Admissions / Dear Northwestern
« on: December 15, 2006, 01:40:05 PM »
It has been a week since you sent out the first few acceptances and we at LSD have been patiently waiting this whole week to hear some more good news. We were ironically elated by the malfunctioning status checker last night but so far the malfunction has not produced any positive results.

It is getting close to the end of business on Friday and we are losing hope for seeing an email from you before the weekend. So would you please make us happy and send some more good news our way.

Yours truly

dusya4



3
Law School Admissions / Changes in LSAT ranges
« on: October 25, 2006, 10:15:48 AM »
There was an earlier post about Columiba's 75th percentile LSAT going up to 174. I don't know about others but Northwestern and UChicago have followed suite -> Northwestern: 166-172 (2006) from a 167-171 (2005). UChicago's median LSAT is now 171, up from 170 in 2005.

If there is interest, I can start putting together the new LSAT ranges, with your help of course. Does anyone know when the new statistics for the 2006 entering class are officially released?

4
Studying for the LSAT / Another RC up for debate POLL
« on: October 04, 2006, 03:53:28 PM »
Another hotly debated RC question. The objectivity one seems all wrong to me. I don't remember the author ever saying that he was promoting objectivity or anything remotely related to it.

5
Studying for the LSAT / RC Poll - Bankruptcy Passage Question
« on: October 03, 2006, 11:15:02 AM »
I chose the insolvencies one, I don't think there was any indication in the passage that modern proponents think that claiming bankruptcy is immoral.

6
Studying for the LSAT / RC Master List Sept 06 PM - We can do it!
« on: September 30, 2006, 12:37:05 PM »
Passage 1: Mexican American Writers


1. Main Point
ANSWER:
(one possible one was about heterogeneous but there is general consensus that this is wrong. If you can recall the correct one, let me know)

2.Which question the passage gives the most complete answer to?
ANSWER: why they focused so much on their agrarian past.

3. Which is true of the Mexican-American writers:
ANSWER: Their works are more notable for their thematic content than for their narrative form
(the use of Spanish English indicating brief transition is wrong based on general consensus)

4. Based on the passage, which one of the following statements regarding the 'in-between' character/figures in mexican-american literature would the author agree with most
ANSWER: they resist absorption into mainstream american culture

5.What can be inferred about Mexican American writers from the passage:

ANSWER: They have more freedom to experiment.
ALTERNATIVE: They would not be accepted by Mexican writers because of their regional style


Passage 2: modern bankrucy law v. punitive law

6. Main Point
ANSWER:Shift in the laws away from punishment towards reviving companies in broader interest of society (or something to that effect)

7. What would promoters of punitive bankruptcy law be most likely to agree with?
ANSWER:Large amount bankruptcies are moral failings and should be punished regardless
MINORITY: putting people with insolvencies in jail


8. Which sentence best completes the passage?
ANSWER: Although the new bankruptcy laws are no longer punitive some punishment still exists

9.Why the author suggests it is paradoxical that the modern b laws help creditors
ANSWER: creditors were not necessarily expected to be benefited because
the law was originally created to benefit the debtors
MINORITY:creditors dont necessarily expect to be helped by the modern laws to the extent that they are


10. Author's purpose:
ANSWER:Explain and defend

11.Weaken/counter question to the situation described in lines xxx
ANSWER: a country is more successful by punishing its debtors (AC D)
MINORITY #1: debtors are more financially responsible after jail (AC A)
MINORITY #2: When a large corporation declares bankruptcy and has to lay off all of the employees, even though unemployment goes up, the overall economy of the region is healthier (AC B)



12.What can be inferred about shift in banking laws / Why did the laws evolve from punitive to current:
ANSWER: traditional laws were changed because they no longer benefited society as a whole / to better suit the interests of society


13. What would the author be most likely to agree with?
ANSWER: Convinced that modern bankruptcy laws do not need to be modified.
MINORITY: Approves the changing of previously inefficient laws


Passage 3: how cultures reinterpret history

14. Main Point
ANSWER: New understanding makes it possible (and necessary) to realize that cultures are not so independent of their roots

15. What does "traditional" mean  when used in lines xx?
ANSWER: something about legitimizing power
MINORITY 1: colonizing countries trying to use tradional cermonies in converting people to thier religion
MINORITY 2:  it indicated an abandoned practice that was being revived


16. What is the most analogous to the example described in lines xxx
ANSWER: English reinterpret meaning of native ceremony to celebrate relationship with english and natives, (something that had dance and deities)
MINORITY:English change their religious cermeony to include native elements to recruit natives
 

17. What is the author's purpose?
ANSWER: author wanted to stress for objectivity when dealing with the origins of cultural identity
MINORITY: new theories support the idea that cultures are not created indpendent of outside influences


18. The passage provides answers to all of the following EXCEPT:
ANSWER: how specifically african culture impacted ancient greek culture

19. Supporters of monolithic national identity (or purveyors of the lie) would most likely agree with which one of the following?
ANSWER: it should not be influenced by outside factors

20. It can be inferred from paragraphs 2 and 3 that:
ANSWER: that traditions that claim to be only one thing are artificial in some way
MINORITY:Something can cross cultural and historical boundaries.


21. What can be best inferred about author's attitude towards the new culture theories
ANSWER: implicit agreement

Passage 4: theory of science and modeling by two guys, O&S

22. Main Point

23. Something about how the author feels about the new theory:
ANSWER: persuaded of the possiblities..., and convinced that it will result in the change of science theory or something like that

24. definition of "basins of influence"
ANSWER: all the water at any point flowed to the same body of water.

25. A similar situation to what's described in the passage
ANSWER: Chemist couldn't repeat the experiment because starting conditions couldn't be replicated.
MINORITY: chemical reaction that worked sometimes and didn't work other times, so the chemist couldn't figure out what was making the difference, since the starting conditions were all the same


26. How is the model different from the phenomenon?
ANSWER: the model has points where the final outcome can be reliably predicted whereas in the phenom that scientists describe, there are no points where the outcome can be reliably predicted


27. Why does the author bring up chaos in a physical system?
ANSWER: In order to emphasize the degree of unpredictability in the other system.

28.it can be inferred from the passage that S and O believed?" or simply what could be inferred?
ANSWER: some experiments can't have the same starting conditions


7
Studying for the LSAT / Sept 30 Post-Mortem
« on: September 22, 2006, 07:40:25 AM »
Any takers for leading the post mortem threads? For the June test we had different people responsible for LR, RC and LG master lists and that worked out really well. I'll take the RC one.

8
Studying for the LSAT / Retakers Unite! Take Two here we GO!
« on: September 13, 2006, 11:08:59 AM »
A support group for retakers. We did it once, we can do it again... but better.

I'm going for the 180 and just try to stop me. What are you all going to do differently this time? I am going to turn down the panic mode, go into this thing very relaxed and do the best I can. Oh yeah and hope for a logic games experimental :)

9
I read on Columbia's website that they require a LOR from current employer if you are employed full-time. Is it really that necessary. I was hoping not to tell my employer until about 3 months before quitting so this complicates things. Can I substitute this LOR with one from a grad professor from my current graduate school program?


10
I wanted to get one LOR from chair of my undergrad program that knows me really well and one from someone at my grad program. The problem is I did the master's part time and didn't get to know any professors really well, especially since I didn't take classes with any of them more than once. Plus I'm an engineering major so I'm limited in the profs that can write about my writing abilities. I did take a class recently with a grad professor that I got to know a little bit closer on a week long trip to Puerto Rico and wrote a substantial report for his class. He still doesn't know me real well but he is probably my best choice.

Would it make more sense for me to ask another one of my undergrad profs instead of this guy or go with my original plan of 1 grad and 1 undergrad LOR?


Pages: [1] 2 3